Psykt god

 

Tennis er en tøff konkurransesport. Svært krevende fysisk sett, men i like stor grad, også mentalt sett. Fra verdenselite-nivå til hobbyspillere og tennismosjonister: Alle har erfart hvor viktig det er å holde hodet kaldt i en kampsituasjon.

Jeg leste i dag en artikkel om tennisener Rafael Nadal, om hvordan hans over 30 ritualer hjelper han til å finne den mentale roen han sårt trenger i svært pressende situasjoner hvor distraksjonene er flerfoldige. DN-artikkelen er inspirasjonen til tittelen i dette blogginnlegget.

Det handler ikke om å slå flest vinnere, men å være den som gjør minst mulig feil

Hvordan gjør en minst mulig feil i en tenniskamp? Jo, spille sterkt og sikkert, “ligge på lur” til du ser muligheten for å slå en vinner, angripe ballen når situasjonen erfaringsmessig tilsier det, eller være seig og presse motstanderen til å gjøre en feil enten ved at han/hun slår ballen i nett eller ut. Ofte må en kombinasjon av disse strategiene til.

Det er mye jeg mangler hva gjelder den mentale styrken som kreves for å vinne en tenniskamp under press. Jeg har riktignok snudd kamper, fra å ligge langt under, til å gå av med seieren, og til og med vinne mesterskapet. En kan si at jeg da var mentalt sterk når det virkelig gjaldt. Jeg er utrolig stolt av slike prestasjoner og jeg prøver å ta vare på hva som fungerte tankemessig til senere kamper.

MEN, som oftest, klarer jeg ikke å dra seieren i land. Reflekterer jeg over mine spilte kamper gjennom halvannet år (“vennlige” og i konkurransesammenheng), har jeg definitivt flest tap enn seiere. Og situasjonen i forkant av en kamp er den samme:

Jeg kjenner pulsen stige. Jeg kjenner nervøsiteten krible i armer og ben. Jeg blir kvalm og klam. Småsvimmel og kortpustet. Jeg kjenner usikkerheten ta overhånd, og hele kroppen blir “gummiaktig”. Jeg kjemper mentalt mot mine egne tanker, fra begynnelsen av en kamp, helt frem til siste ball er spilt. Jeg veksler mellom å tenke type “Christina, du er god, dette klarer du” til “Wæææ! Nei, herregud, jeg kommer til å tape atter en gang, og det er så synd, jeg blir så lei meg”. Panikken/desperasjonen inntreffer, noe som gjør at jeg spiller mens jeg ser “rødt”, og jeg går for vinnere fra og med returen av en serve. Jeg har spilt med tårer i øynene, med sommerfugler i magen, med småskjelvende arm eller ben. Dette gjelder etter hver endt kamp, da i konkurransesammenheng: Jeg er helt utslitt mentalt sett.

Jeg er overbevisst at jeg må bli sterkere mentalt for å bli en bedre tennisspiller. Hva er vitsen med å legge ned timer til å trene i treningsstudio og terpe teknikk, hvis det man har lært svikter i konkurransesammenheng, fordi man klarer ikke å få hodet med seg? Sånn tenker jeg. Jeg vil bli bedre på “hele pakken” (fysikk, teknikk og det mentale). Spesielt det mentale, har jeg på følelse av at hvis jeg forbedrer, så kommer jeg til å kose meg mye, mye mer med tennis, kanskje til og med begynne å like presset i en kamp 🙂

Jeg er svært heldig som har fått en sponsor på nettopp det mentale. Linda Øygarden, profesjonell coach og daglig leder av NOCNA (Nordic Coach & NLP Academy) Sørlandet, er mitt sparringspartner.

Coaching er en kompetansebasert aktivitet. Det er en resultatsorientert interaktiv prosess mellom coach og klient, der det er forhåndsklarert hensikt, intensjon, ønskede mål og spesifikke bevis på at målet/målene er oppnådd. (…) Coaching er en endringsprosess der coachens oppgave er å fasilitere en prosess som handler om ressursfrigjøring, utvikling og måløppnåelse. Det er en prosess som har til hensikt  å utvikle menneskelig potensial. Coaching er en systematisk, formalisert fasiliteringsprosses– men er likevel høyst personlig. – nocna.no

Christina Mihaela Linda Øygarden NOCNA NLP coaching

Hva betyr det at Linda er min mentale coach? Enkelt forklart er en coach en «personlig suksesstrener». En trofast profesjonell utfordrer som spesialiserer seg i utvikling, slik at mennesker utmerker seg i forretningslivet og i sitt personlige liv, beskriver NOCNA på sine nettsider.

Ved hjelp av personlige samtaler/sesjoner med Linda, håper jeg på å bli sterkere mentalt sett på tennisbanen. Men, coachingen vil også påvirke mine tanker i det daglige, ettersom “treningen” foregår ikke på banen, men i mitt hode, gjerne hver dag.

I vår første sesjon klargjorde hun meg på hva som er mine ønskede verdier og ressurser i tennissammenheng. Hvordan er jeg, hvordan føler jeg meg når jeg presterer godt? Så gjorde vi en verdielisitering, som betyr å trekke ut de for meg viktigste enkeltverdiene som jeg skal fokusere på. Til slutt formulerte jeg/vi verdiene i positive affirmasjoner (les mer om hva positive affirmasjoner er).

Visste du at vi i gjennomsnitt tenker 60 000 tanker hver dag?! Jeg må ta tak i nettopp dette, min indre dialog. “Ved å styrke og berike den indre dialogen, ligger det et stort potensiale hos alle”, sier Linda.

Setninger som “Dette kan jeg”, “Jeg står støtt”, “Hold motet oppe”, “Jeg er bra nok og jeg gjør mitt beste” er setninger jeg skal prøve å si til meg selv hver dag. Det er ikke snakk om en total livsendring – men flere positive og bevisste tanker, vil automatisk påvirke mye annet.

Finn gjerne et bestemt tonefall og en toneleie som er gjennomgående når jeg tenker disse tanker, har jeg notert meg. Disse positive affirmasjoner skal jeg gjerne bruke også i andre sammenhenger enn tennis. Når jeg har sagt tingene til meg selv flere nok ganger, blir de en del av min tankerekke (én del av de 60 000 tankene). Når jeg virkelig trenger forsterkingen, når jeg kjenner tvilen komme, ligger affirmasjonene lagret i min underbevissthet og hjelper meg.

Affirmasjonene som etterhvert skal bli en del av min tankerekke og skal hjelpe meg å prestere når presset er stort.

Resultatet videre er avhengig av egeninnsats, men dette går jeg inn for å prøve. 20 prosent innsats, gir 80 prosent resultat i andre ende, sier Linda.

Avslutningsvis, vil jeg dele med dere noen av coaching- forutsetningene som jeg har notert meg at NOCNA, NLP, og dertil Linda, jobber etter. Inspirerende til tusen, synes jeg:

1. Alle mennesker har de ressursene de trenger for å nå sine mål.

2. Det finnes ikke feil, kun feedback (Feedback, positiv så vel som kritisk, bør sees på som en gave. Feedbacken gir oss mulighet for å justere oss neste gang en lignende situasjon inntreffer igjen. Ellers blir det veldig tøft å stå imot all motgang hvis en ser negativt på det).

3. Hvis det du gjør ikke fungerer, gjør noe annet (Her kan jeg selv referere til min egen forvirring på tennisbanen, fordi noen ganger har det hjulpet  å være spretten, glad, energisk, andre ganger har nettopp dét ført til at jeg mister fokus, så har jeg måttet roe meg ned, stå støtt og spille med et “alvorlig” mine. Hvilken stil hjelper mitt spill? Skal jeg ikke bare holde meg til én? Vel, nå har jeg blitt bevisst på at jeg må være fleksibel på banen. En innstilling som fungerte for meg i én kamp, fungerer ikke nødvendigvis i neste.)

Jeg lærte mye om meg selv i første møte med Linda. Negative tanker som “I dag spilte jeg dårlig” skal jeg prøve å la vær å bruke energi på. Jeg skal heller tenke forbedring. Jeg skal tenke “Hva gjorde jeg bra”, “Hva kan jeg forbedre til neste gang”.

I tillegg må jeg være flink til å få min liste over positive affirmasjoner til å bli av mine mange tusen tanker i hverdagen.

 

Christina MIhaela Linda Øygarden NOCNA NLP coaching 2 1Q0J1220

Follow: