Samsung, Olympiatoppen og OL på Lillehammer viser hvordan støtte idrettsbarna

Sponset innhold: Denne posten er laget for å promotere Samsung sin video for Ungdoms-OL på Lillehammer 2016. Dens vinkling imidlertid, hvordan bidra idrettsbarna på en positiv måte, research og andre detaljer i posten er bestemt av meg.

Verdens beste unge vinteridrettsutøvere fra 70 nasjoner deltar i disse dager i ungdoms-OL på Lillehammer. Disse representerer andelen som ikke faller fra i idretten sin, og som terper og trener uttallige timer, samtidig som de beholder fokuset på målet til tross for utfordringene som tenåringslivet byr på. Elektronikkgiganten Samsung fremviser noen av disse i sin nye video, blant andre norske stortalenter Vebjørn Hegdal (langrenn) og Markus Kleveland (snowboard) – mens rådene fra Olympiatoppen er aktuelle som veiledning for hvordan vi kan støtte opp om idrettsbarna.

YouTube-hit

Youth Olympic Games (YOG) er ungdommens olympiske leker. Under Ungdoms-OL, som er den offisielle norske oversettelsen, skal 1 100 unge utøvere i alderen 15 til 18 år, konkurrere i 70 øvelser i 15 ulike medaljeøvelser. YOG foregår i Lillehammer, Hamar, Gjøvik, Øyer og i Oslo fra 12. til 21. februar.

Som en av arrangementens partner, lanserte Samsung en video om nettopp Ungdoms-OL på Lillehammer. Videoen har allerede blitt sett nesten 8 millioner ganger på YouTube.

Screen Shot 2016-02-19 at 16.26.47

I filmen ser man ungdommer som sliter seg gjennom hard trening og forbereder seg til Ungdoms-OL. Tanken bak filmen er å hjelpe tenåringer til å kjempe mot de utfordringer som tenåringslivet byr på. Det er et spesielt fokus på at ungdomsatleter skal fortsette å legge ned innsats og ikke gi opp, skriver sporten.com.

Det 15-årige snowboard-talentet Markus Kleveland fra Dombås er en av profilene som blir hyllet i Samsung sin nye video. Han er blitt kåret til en av Norges ti største vinteridrettstalenter og allerede som 13-åring ble han tidenes yngste til å lande det meget utfordrende trikset Triple Cork (en trippel salto med fire rotasjoner).

Se video: 13-year old snowboarder lands Triple Cork, video Red Bull

Vebjørn Hegdal (17) fra Larvik er en annen norsk profil som fremvises i Samsung sin video. Allerede før Hegdal er myndig, spekuleres det om han er tidenes langrennstalent, med resultater som er “nesten uten sidestykke” ifølge langrennsekspert Fredrik Aukland. Blant merittene er fjerdeplassen i Skarverennet i fjor, da han knuste OL- og VM-gullvinnere som Petter Northug, Dario Cologna.

Les mer: Er Vebjørn (17) tidenes langrennstalent?

– Utøverne ble valgt på grunnlag av deres dedikasjon og lidenskapelige forhold til sin idrett. De viser mot og vilje til å trosse ytre press og tvil, samtidig som de ofrer elementer som utgjør livet til en «normal» tenåring sier Hayle Chun, global markedssjef i Samsung, i en pressemelding.

Screen Shot 2016-02-19 at 16.25.22

Dyster statistikk

Mange av utøverne i Ungdoms-OL kommer senere til å prestere stort i vanlige OL, og bli noen av de største stjernene på idrettshimmelen, skriver Ungdoms-OL på sin nettside.

Slike bragder kommer til å (fortsatt) kreve mye tid, krefter, vilje, disiplin og fokus av utøverne. I tillegg, vil det (fortsatt) være mange faktorer som de blir utsatt for i utfordringen det er å kombinere dagligliv med toppidrett, som treningsmengden, skole/studier/eksamen/arbeid, venner, familie, psykiske forhold, miljøforhold og helsetilstand.

Det ungdommene under YOG har klart er selvfølgelig svært beundringsverdig. Det er rett og slett mektig imponerede! Fordi de har alle og enhver startet et sted: fra bunnen av. Ved å finne glede i idretten sin, i det sosiale aspektet ved idretten, i mestringsfølelsen idretten kan gi en og/eller gleden i å konkurrere. Dette kan alle av våre idrettsbarn, små som store, gutter og jenter, kjenne seg igjen i.

Likevel, er statistikken hva gjelder frafall i idrett dyster:

 • 8 av 10 tenåringer slutter med idrett
 • Nesten alle 8-åringer driver med organisert idrett, mens nesten ingen 17-åringer gjør det
 • 85 prosent av alle norske barn er innom organisert idrett. Men bare om lag 20–25 prosent blir igjen i til voksen alder
 • (kilde)

Fotball (44 prosent), håndball (30 prosent), turn (29 prosent), dans (21 prosent) og svømming (19 prosent) er de idrettene som opplever at flest barn slutter.

Det skjer noe når man beveger seg fra barneidrett til ungdomsidrett. Hva er årsakene til frafallet?

Da 850 unge i alderen 11-15 år svarte på en undersøkelse gjort av NRK, viste deres svar følgende grunner som viktigste årsaker (rangert fra viktigst til minst viktig) til at de sluttet i sin idrett:

 1. Det var kjedelig (57,4 prosent)
 2. Det tok for mye tid (21,5 prosent)
 3. Jeg følte at jeg ikke var god nok (19,3 prosent)
 4. Andre årsaker (18,2 prosent)
 5. Min venn / mine venner sluttet (14,4 prosent)
 6. Jeg var misfornøyd med treneren (9,3 prosent)
 7. Det gikk utover skolearbeidet (8,2 prosent)
 8. Jeg ble skadet (5,4 prosent)
 9. Jeg fikk ikke spille (4,9 prosent)
 10. Det kostet for mye penger (4,1 prosent)
 11. Jeg ble ertet / mobbet (3,9 prosent)
 12. Jeg måtte flytte (2,8 prosent)
 13. For stort press fra foreldre (1,5 prosent)
 14. Foreldrene mine var ikke interessert (0,5 prosent)

WHRdVGAmFmEDV0M3N2p6Ngjg9dDdy2A2lh8T_SmowDMw

Kilde: nrk.no/livsstil

 

Olympiatoppen Foreldreguide

Spørsmålet er da: Hva kan vi som trenere, foreldre, ledere, coacher, venner og autoriteter gjøre for å støtte opp om idrettsbarna? Hvordan kan vi bidra på en positiv måte til barnas utviklingsmuligheter? Og hvor går grensen for hva som kan betegnes som positivt?

På sine nettsider utga Olympiatoppen utga i 2013 en «Foreldreguide», som gjennom ni anbefalinger gir råd om hvordan foreldre kan bidra i barns idrettsmiljø på en positiv måte.

Olympiatoppen vil fremheve at foreldre er betydningsfulle, enten barna blir toppidrettsutøvere eller ikke.

“Det er viktig at barn har engasjerte foreldre som bryr seg om både egne og andres barn. Erfaringer og tilbakemeldinger fra trenere og utøvere viser at det kan oppleves krevende å håndtere foreldre som, i beste mening, bidrar på en lite konstruktiv måte i sine barns idrettsmiljø”, skriver Olympiatoppen.

Anbefalingene er basert på forskningsresultater fra idrettsvitenskap og erfaringer fra trenere som arbeider med barn og unge, og gjelder på tvers av idrett og alder.

Ja, det er viktig å poengtere at guiden er først og fremst tiltenkt foreldre av barn som driver med en idrett. Likevel, tiltater denne guiden også meg som tennistrener med erfaring av å jobbe med barn og unge, den inspirerer meg også som kommende personlig trener, og senere, som mor.

Foreldreguide kortversjon

Foreldreguiden finnes i kortversjon (klikk her for nedlastning) og i en mer informativ brosjyre med begrunnelser for anbefalinger og konkrete råd (klikk her for nedlastning)

Ni råd

Enten du er forelder av et barn som driver med idrett, leder av et idrettslag, trener, coach, er i familie med eller er en venn med en som driver med idrett, vil jeg absolutt anbefale deg å lese hvordan du ifølge Olympiatoppen´s råd kan bidra positivt i barnas idrettsmiljø:

 1. Gi dine barn informasjon og råd når det gjelder valg av idrett. Du kan oppmuntre dem, men la barna selv ta den endelige avgjørelsen om de ønsker å delta eller ikke og hvilken idrett de ønsker å delta i.
 2. Ved at du selv er fysisk aktiv kan du bli en god rollemodell for dine barns deltagelse i idrett.
 3. Det er viktig at du som forelder vet at barn på samme alder kan være svært ulike med hensyn til modning.
 4. Legg vekt på idrettsglede og utvikling av vennskap.
 5. Gi ros når barnet ditt viser god innsats og ferdighetsutvikling. – Husk at barnet ditt deltar i idrett for å lære og for å mestre ferdigheter. Unngå ensidig fokus på resultater i konkurranser.
 6. Legg merke til og applauder også når dine barns lag-kamerater eller motstandere viser gode ferdigheter. – Bidra til å skape gode relasjoner til de andre foreldrene. Vis respekt og vær høflig, selv når følelser er involvert.
 7. Støtt treneren og den jobben hun / han gjør. Gi ikke tekniske instruksjoner under en konkurranse. Dette kan virke forstyrrende for treneren, og det kan skape forvirring og usikkerhet blant utøverne.
 8. Vis god sportsånd, respekter regler, dommeravgjørelser og arrangørens beslutninger i arrangementer der dine barn er med. Dette er viktig selv om du har andre oppfatninger eller er uenig.
 9. Du kan bidra best ved å samarbeide med og støtte det idrettsmiljøet ditt barn er med i.

Rådene er veldig gode å ha med oss både nå og utover i livet. På kort sikt, er det imidlertid én konkret ting du kan gjøre for å bidra positivt i barnas idrettsmiljø:

Med kun to dager igjen av Ungdoms-OL vil jeg oppfordre deg som har muligheten til å dra og heie på de flotte ungdommene!

Klikk her for å se full programoversikt for konkurransene og kulturarrangementene under Ungdoms-OL 2016!

Heia heia!

Christina Mihaela Carare Kick Krøgenes trening senter-22

Foto: Markus Lysaker, v/ Kick Trening

 [button content=”Read this post in English” color=”orange” text=”white” url=”http://www.christinamihaela.com/en/2016/02/how-samsung-the-norwegian-olympic-top-and-young-olympic-games-2016-inspire-us-to-support-young-athletes/” openin=”_blank”]

[button content=”Read the blog in English” color=”orange” text=”white” url=”http://www.christinamihaela.com/en/” openin=”_blank”]

 

Follow: